Sport en gezondheid

  • Herfst en winter – tijd voor Griep – nuttige weetjes

    Herfst en winter – tijd voor Griep – nuttige weetjes

    Nee – als je eenmaal griep hebt gehad in een seizoen kun je het echt weer krijgen/ben je er niet immuun voor. Het griepvirus is er in verschillende types en varianten, die ook nog eens voortdurend veranderen; zo kun je dus even gemakkelijk opnieuw griep krijgen, zeker als je weerstand door de vorige griep (on)behoorlijk is afgenomen.

    Nee – hoe zieker is niet hoe besmettelijker: voordat we ons griep-ziek voelen zijn we nóg besmettelijker. Hoe meer sociale contacten hoe hoger kans op infectie. Deze …

    Read more →

  • Sporten – verkoudheid – griep

    Sporten – verkoudheid – griep

    Een goede conditie verkleint de kans op een verkoudheid of griepje. En sporten kan daaraan een prima bijdrage leveren. Maar in winter en herfst heb je toch zo een verkoudheid te pakken en een griepje onder de leden. De virussen die verkoudheid en griep verspreiden (in vochtdruppeltjes in de lucht en via de handen) zijn erg besmettelijk en hebben je dus zo te pakken. Een goede weerstand zorgt ervoor dat je wat beter gewapend bent tegen deze virussen.
    Dus de sporters zitten wel goed? …

    Read more →

  • NATUURLIJKE WEERSTAND – GRIEP = 2 – 0

    NATUURLIJKE WEERSTAND – GRIEP = 2 – 0

    om het eens in een voetbaluitslag te zeggen…
    Over griep-perikelen dus, al is het griepseizoen, dat is het winterseizoen november 2015-maart 2016, nu wel afgelopen – er zijn weer heel wat mensen ziek geworden, jaarlijks overlijden zo’n 2000 Nederlanders (waarschijnlijk) aan griep. Er wordt in deze periode steeds vaker in de media aandacht aan geschonken – jaarlijks kunnen zo’n vijf miljoen Nederlanders de griepprik krijgen. Ook in het archief van onze rubriek zijn enkele griep-artikelen opgenomen. Er is echter een onderwerp waar minder over …

    Read more →

  • Sporten met een blessure: 4 tips

    Sporten met een blessure: 4 tips

    Tijdelijk uitgeschakeld door een tenniselleboog of hardlopersknie? U kunt beter actief blijven dan bij de pakken neerzitten. Zo voorkomt u dat uw conditie achteruit holt. Vier tips voor sporten met een blessure.

    Stop op tijd

    Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Wie ergens klachten heeft, gaat – vaak zonder dat hij het merkt – anders bewegen om die plek te ontzien. Het gevolg: overbelasting (en blessures) op andere plaatsen in het lichaam. Luister dus naar uw lichaam en neem klachten serieus. Zijn die na

    Read more →

  • Tips om te sporten met warm weer

    Tips om te sporten met warm weer

    Sporten bij zeer warm weer is onverstandig en kan zelfs gevaarlijk zijn. Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom geeft Sportzorg.nl een aantal adviezen en informatie om te zorgen dat je verantwoord kunt blijven sporten.

    1. Drink ongeveer 1,5 keer zoveel vocht als dat je zweet verliest (circa 1 liter per uur). Drink altijd grote slokken per keer. Frequent kleine slokjes prikkelt de maag minder goed, waardoor de maagontlediging trager is;
    2. Water (hypotoon) is af te raden omdat het voor verdunning van …

    Read more →

  • Steek in de zij

    Steek in de zij

    Voor veel sporters – zeker hardlopers – is het een bekend fenomeen: de steek in de zij. Het is een scherpe stekende pijn, net onder uw ribbenkast. De milt wordt vaak als boosdoener aangewezen, maar is dat eigenlijk wel zo? En als u last heeft van de zogenaamde steek, wat kunt u dan het beste doen?

    Zijsteken komen bij ongeveer 15 procent van de sporters voor. U krijgt het vooral bij sporten met veel schokbewegingen zoals hardlopen. Hoe intensiever de sport, des te groter …

    Read more →

  • Gij zult meer slenteren……

    Gij zult meer slenteren……

    De Nederlandse norm voor gezond bewegen voldoet niet. Wie veel loopt of staat, doet meer voor zijn gezondheid dan wie een half uurtje sport en daarna op de bank ploft, zegt de Maastrichtse bewegingswetenschapper Hans Savelberg.

    Slenter je gezond was de titel die Savelberg meegaf aan de lezing die hij deze week hield over zijn nog niet gepubliceerde onderzoek. De universitair hoofddocent stelde drie bewegingsregimes op en vroeg achttien gezonde studenten om die drie regimes vier dagen achtereen te volgen. Het grote verschil was …

    Read more →

  • Nog steeds last van die blessure? Dan kan de sportarts uitkomst bieden.

    Nog steeds last van die blessure? Dan kan de sportarts uitkomst bieden.

    Vanaf 1 januari 2016 valt ook nog eens een deel van de behandelingen door de sportarts binnen de basisverzekering.
    Hoe wordt de sportarts vergoed?
    Per 1 januari 2016 worden de diensten verricht door een sportarts als volgt vergoed:
    Basisverzekering
    • Consult sportarts: je ervaart klachten tijdens het sporten/bewegen. Dit kan een vervelende blessure aan spieren of gewrichten zijn, maar ook duizeligheid, pijn op de borst of een ongewone vermoeidheid.
    • Revalidatie bij een chronische aandoening.
    Voor beiden is een verwijzing van de huisarts noodzakelijk.…

    Read more →

  • Filmpjes met oefeningen kunnen je sneller helpen te herstellen bij een blessure

    Filmpjes met oefeningen kunnen je sneller helpen te herstellen bij een blessure

    Zie maar onder: www.sportzorg.nl/oefeningen. Toelichting door sportzorg: Niets is vervelender dan een blessure oplopen. Als sporter wil je dan zo snel mogelijk weer de draad oppakken. Wanneer je last hebt van een blessure kun je door het doen van oefeningen zelf werken aan een spoedige en verantwoorde sporthervatting. Daarom heeft Sportzorg.nl in samenwerking met een aantal sportartsen 31 nieuwe filmpjes ontwikkeld met oefeningen voor de sporter. Dit zijn oefeningen voor de knie, achillespees en lies. In het verleden zijn al filmpjes met oefeningen …

    Read more →

  • Zijn energiedrankjes gevaarlijk voor jongeren?

    Zijn energiedrankjes gevaarlijk voor jongeren?

    Ze hebben namen als Monster, Bullit of Rockstar en ze smaken naar kauwgombal. Niet geheel verbazingwekkend dat de gemiddelde 13-jarige er wel pap van lust. Energiedrankjes zijn even populair als controversieel. Er zijn ouders, artsen en anderen die voor een algeheel verbod zijn voor kinderen en jongeren onder de 16 jaar. Op basisscholen komen ze er niet in en ook veel middelbare scholen weren de drankjes.

    ‘Puur vergif’, noemt een moeder ze op haar voedingsblog. Zo ver wil hoogleraar voedingsinnovaties Fred Brouns van de …

    Read more →

  • Moet je meer zout eten als je zweet?

    Moet je meer zout eten als je zweet?

    Wie zweet, verliest zout. Moeten we dan meer zout eten om dit te compenseren?

    Lik aan je pols als je flink transpireert en je proeft het: zweet bevat zout. Zout, en vooral het natrium in zout, is essentieel om de vochtbalans in het lijf te regelen en spieren en zenuwen goed te laten werken. Wat gebeurt er als we in de zomerhitte heel erg gaan zweten? Moeten we dan extra zout eten om niet slap te worden?

    In een normaal klimaat verliezen we gemiddeld

    Read more →

  • Scholing ‘Omgaan met sportongevallen en blessures’

    Scholing ‘Omgaan met sportongevallen en blessures’

    Trainers zijn geen artsen of fysiotherapeuten, maar er zijn wel sportmedische aspecten waar zij mee te maken krijgen. Bij een ongeval of een blessure kun je als trainer geen diagnose stellen. Maar er wordt wel wat van je verwacht. De één handelt snel, de ander blijft in twijfel steken. Je kunt niet niets doen. Je moet keuzes maken. Natuurlijk zijn er handelingsprincipes. Die kunnen houvast bieden, maar zijn niet altijd en overal geldig. Van belang is dat snel een verantwoorde inschatting wordt gemaakt over …

    Read more →

  • Sport en onweer

    Sport en onweer

    Wat te doen bij plotseling onweer?
    Geen enkel sportveld is veilig tijdens een onweer. Verlaat het terrein onmiddellijk en wacht tot de bui voorbij is. Bent u te paard, op de fiets of de motor, dan moet u afstappen. Ruiters doen er goed aan zoveel mogelijk afstand van hun paard te houden.
    Met de ’tien secondenregel‘ kunt u inschatten wanneer u het best gaat schuilen: indien er minder dan 10 seconden liggen tussen de bliksemflits en de donder, dan is het onweer gevaarlijk dichtbij. …

    Read more →

  • Tien tips voor sporten met hooikoorts

    Tien tips voor sporten met hooikoorts

    Sporten met hooikoorts kan knap lastig zijn. Benauwdheid, een drukkend gevoel en een loopneus bemoeilijken het sporten. Daarom heeft Sportzorg.nl tien tips opgesteld om je te adviseren bij sporten met hooikoorts.

    1. Houdt er rekening mee dat vooral op zonnige en winderige dagen er veel stuifmeel in de lucht zit;
    2. Draag buiten een zonnebril ter bescherming van de ogen;
    3. Sport liever niet op droge, zonnige, winderige dagen. Train bij voorkeur ’s ochtends vroeg of na een regenbui;
    4. Kijk ook naar de locatie. Een bosrijke omgeving

    Read more →

  • PEESONTSTEKING 11 vragen

    PEESONTSTEKING 11 vragen

    Hardnekkige blessure
    Een pijnlijke pees is vaak een gemene, hardnekkige blessure. Wat kun je doen om sneller te herstellen en herhaling te voorkomen?
    1. Wat is een peesontsteking?
    2. Hoe herken je ze?
    3. Wat kun je zelf doen om klachten te verminderen?
    4. Wat is eigenlijk het verschil met een slijmbeursontsteking?
    5. Moet je met peesklachten naar de huisarts?
    6. Wat kan de fysiotherapeut doen?
    7. Kun je een peesontsteking voorkomen?
    8. Gaat een peesontsteking vanzelf over?
    9. Blijft zo’n pees een zwakke …

    Read more →

  • Hardlopen

    Hardlopen

    Er wordt natuurlijk tijdens de trainingen en wedstrijden door de veldspelers (de scheids en de grensrechters niet te vergeten…) wat afgelopen. Dat kun je ook apart trainen. En vooral tijdens de ‘stops’  is hardlopen een prima manier om je conditie op peil te houden.
    Hardlopen dan nu dus niet als aparte sport of hobby, maar als extra training voor de voetballers – dat er onder de voetballers ook echte liefhebbers van hardlopen zijn is mooi meegenomen.
    We spelen leentjebuur bij de Gezondgids van februari …

    Read more →

  • Ik schrik me dood

    Ik schrik me dood

    “Ik schrik me dood…” is een vaak gehoorde uitroep, maar meestal ook lachend gedaan. Toch worden we minder laconiek een paar keer per jaar opgeschrikt door het plotseling overlijden van een sporter – het komt 150 tot 200 keer voor. Nu weten we wel, dat het, vooral in Nederland (?), de laatste jaren mode is om alle ongemak en ongelukken die we maar kunnen bedenken hermetisch van ons verre proberen te houden, proberen te voorkomen, of er ons in ieder geval voor, of tegen …

    Read more →

  • Kramp en spierpijn

    Kramp en spierpijn

    Kramp is wel spierpijn, maar niet alle spierpijn is kramp. In onderstaande bijdrage zullen we beide blessures uit de doeken doen.

    Kramp
    Kramp is een onwillekeurige pijnlijke samentrekking van een spier of groep spieren, de spier verstijft plotseling; het is acute spierpijn, die optreedt vlak na of tijdens langdurige, flinke inspanning. 36 % van de Nederlanders heeft af en toe spierkramp. De pijn is meestal zo erg dat je verder niks meer kunt doen. Soms is de desbetreffende spier overbelast (vaak in combinatie met …

    Read more →

  • Val je af van sporten?

    Val je af van sporten?

    Minder dan je denkt, en minder dan wanneer je minder gaat eten. Het is wel gezonder. Hoe zit dat dan?
    Als je ’s ochtends opstaat, blijk je altijd lichter te zijn dan voordat je naar bed ging. Een deel van dat gewicht raak je kwijt door vochtverlies. Dat gaat via de huid, maar ook via je ademhaling en als je plast natuurlijk. Maar dat drink je er
    ook weer bij, dus structureel afvallen gaat op een andere manier.
    Eerst dit: je lichaam haalt energie …

    Read more →

  • Blijf drinken!

    Blijf drinken!

    “Tijdens een stevige sportprestatie is het laatste wat je wilt de man met de hamer tegenkomen. Om dit te vermijden is het belangrijk dat je brandstoftank steeds voldoende gevuld is om je spieren van energie te voorzien.” Zo begint het artikel uit het magazine FIETSSPORT van maart 2013. Wat voor (sport)fietsers geldt gaat voor het belangrijkste deel ook op voor voetballers, die tijdens trainingen, wedstrijden en tijdens de zomer- en winterstop… hun conditie op peil proberen te houden, vergelijkbare inspanningen (moeten) leveren… Waarfietsers staat …

    Read more →

  • Zweetvoeten en voetschimmel

    Zweetvoeten en voetschimmel

    Zweetvoeten en voetschimmel
    Een vervelend onderwerp? Voor wie er last van heeft…En in de (zomer)vakantie, in binnen- en/of buitenland, misschien wat actueler. Daarom wat informatie erover en enkele praktische tips.

    Zweten is normaal, voeten scheiden het nodige vocht af per dag. Als de mate waarin je in het geheel zweet een probleem is, kun je daarvoor het beste naar je huisarts gaan. Je kunt dan met hem nagaan wat de mogelijke oorzaak is, en naar oplossingen zoeken. Verder geldt voor iedereen dat het zweet …

    Read more →

  • 8 maal slim starten

    8 maal slim starten

    Om de zomerstop goed mee door te komen
    – je conditie opbouwen en/of op peil houden. Waarschijnlijk zul je als voetballer in zomer- en winterstop vooral loopwerk doen, om bij te blijven, of om conditie op te bouwen voor het nieuwe seizoen. 8x slim starten voor beginners – maar ouwe rotten kunnen er ook nog eens met een half oog naar kijken…

    Minuutjes draaien
    Je start met hardlopen en je conditie is nu nog laag. Dat los je niet op door je helemaal leeg …

    Read more →

  • HET middel tegen k a t e r s . . .

    HET middel tegen k a t e r s . . .

    Met excuses aan de dierenliefhebbers, of in ieder geval aan degenen die van katers houden, en aan lezers van dit blad die met katers geen enkele moeite hebben (je ziet, ik wil echt helemaal niemand en met opzet kwetsen…).
    Wat helpt het beste tegen een kater? Volgens wetenschappers uit Zuid-Korea, zo lees ik in de Gezondgids van de Consumentenbond van oktober 2009, is er maar één echte oplossing:
    Drink tegen een kater veel water en eet asperges.
    Dat zit zo. De aminozuren en mineralen …

    Read more →

  • Zweet en zweetluchtjes

    Zweet en zweetluchtjes

    Zweet is geurloos, en toch kennen we zweetlucht(jes) – hoe zit dat? Pas vonden we vraag en antwoord(*). Lees maar mee:
     
    Dat je gaat zweten als je bang wordt, ja, dat klopt. ‘Als je voelt dat je moet vechten, vluchten of verlamd bent van angst, dan versnelt je hartslag, de pupillen worden wijder, het metabolisme gaat omhoog. Je kunt kippevel krijgen, de spieren spannen zich, kortom er gebeurt van alles in het lichaam. Voor dat proces is afkoeling nodig, dus komt de zweetproductie …

    Read more →

  • Statisch of dynamisch rekken?

    Statisch of dynamisch rekken?

    In de papieren RKVVM-er is er vaker aandacht besteed aan rekken en strekken en aan de discussie over voor- en nadelen, over wat beter is: statisch of dynamisch rekken. We komen er ook nu weer mee aan… Wat is beter, statisch of dynamisch rekken? Nog steeds een vraag, de geleerden spreken elkaar nog steeds tegen.

    * Allereerst: statisch en dynamisch rekken, waar hebben we het dan over? Voors en tegens.

    * Waar kiezen we binnen RKVVM (de trainers en leiders) voor? Hebben we voorkeuren?

    Read more →

  • Rompstabiliteit

    Rompstabiliteit

    Je moet met je tijd meegaan, ook bij RKVVM. Het woord is niet alledaags – ja, de knie, de enkel, de bi- en triceps en de blessures die je er allemaal mee en aan kunt krijgen, gesneden koek; maar de romp, en z’n stabiliteit… wat moet je daar nou mee, met het lichaam zonder de ledematen, zoals het woordenboek het zegt? Je zult zien rompstabiliteit wordt bij RKVVM seizoen 2012 – 2013 het woord van het jaar…

    Voor wat nadere uitleg maken we graag

    Read more →

  • Nieuw seizoen, nieuwe voetbalschoenen?

    Nieuw seizoen, nieuwe voetbalschoenen?

    In de vakantie denk je meestal liever niet aan het nieuwe schooljaar… behalve als het gaat om voetballen, en dan vooral om het nieuwe voetbalseizoen – dat begint bij ons – voor de junioren op . . . .; en voor de senioren op…
    Het is nu ook de tijd voor het inspecteren van je voetbaluitrusting, vooral de voetbalschoenen krijgen alle aandacht. Misschien ben je aan nieuwe toe?

    Om je keuze wat gemakkelijker te maken hebben we wat tips en wetenswaardigheden over voetbalschoenen bij …

    Read more →

  • Tips om de zomer goed door te komen

    Tips om de zomer goed door te komen

    Herken je dat gevoel na de eerste training van een nieuw seizoen dat je helemaal kapot zit en dat je de volgende ochtend ‘geradbraakt’ je bed uitkomt?! Wil je dit voorkomen? Lees dan onderstaand artikel door!

    Het seizoen loopt voor veel takken van sport ten einde. Nog een paar weken enkele trainingen en misschien nog een toernooi, dan is het afgelopen. De vakantie nadert met rasse schreden. Lekker ontspannen en genieten. Voor sommige betekent het dat ze horizontaal gaan naast het zwembad of op

    Read more →

  • Trainen in Hollandse winters

    Trainen in Hollandse winters

    De winter staat weer voor de deur, tenminste… Zodra herfstkleuren verschijnen laten de wintervoorspellers weer van zich horen. Wordt het een strenge winter of stelt de kou niet veel voor. Zoals zo vaak de laatste jaren.
    Weersvoorspellingen voor de seizoenen werden eeuwen geleden al gegeven, gepubliceerd in almanakken en vertaald in weerspreuken. Zo bestaan er weerspreuken, die in het herfstweer een voorbode van de naderende winter zien. Veel spreuken wijzen op de winterkou die we na een zachte herfst mogen verwachten: “is oktober warm …

    Read more →

  • Koppen (soms) met kopzorgen

    Koppen (soms) met kopzorgen

    Wie herinnert zich niet de fantastische kopbal, de kopstoot van Ruud Gullit in de EK-finale tegen Rusland, in Duitsland 1988? – Nederland won met 2-0 en werd Europees kampioen . De Russische doelman ‘maaide zijn armen nog wel wanhopig de lucht in, maar ’t net zinderde al.’ Bewonderenswaardig, een beauty; wat een kracht, wat een techniek. Kon je zo maar koppen, kon je het zo maar leren… – verzucht menige jeugdspeler. Je moet het inderdaad leren, het gaat niet vanzelf; veel oefenen, volgens de …

    Read more →

  • “Een hersenschudding is een serieuze zaak, zo heb ik dat op de harde manier ervaren”

    “Een hersenschudding is een serieuze zaak, zo heb ik dat op de harde manier ervaren”

    Robert Gesink is inmiddels wel wat gewend, maar zijn forfait voor de Tour de France kwam toch keihard binnen. “Een hersenschudding is een serieuze zaak, zo heb ik dat op de harde manier ervaren” aldus de 30-jarige renner van Lotto-Jumbo, die de kwetsuur overhield aan een val in de Ronde van Zwitserland.

    Ieder jaar lopen 76.000 mensen een hoofdblessure op tijdens het sporten. Daarvan belanden er 14.000 op een Spoedeisende Hulp-afdeling. Bij 14% is het letsel zo ernstig dat opname in het ziekenhuis nodig …

    Read more →