In Memoriam: Jean Stassen

In Memoriam: Jean Stassen

Deze week heeft ons het trieste nieuws dat ons ere-lid Jean Stassen overleden is. Jean was het oudste nog levende lid binnen RKVVM. Hij was een echt verenigingsmens. Naast zijn grote passie de Schutterij van ons dorp, was de voetbalclub ook zijn alles. Jarenlang was Jean zeer betrokken bij zijn RKVVM en daarbij had vooral de jeugdafdeling een speciale plaats in zijn hart. 

Jean, geboren op 3-10-1932, werd officieel lid op 1-5-1947. Jean voetbalde echter al wat langer bij         VV Margraten, zoals RKVVM toen nog te boek stond. Af en toe eens wat meetrainen en als ze man te kort hadden dan kon hij meedoen. 

Jean speelde al direct op het 1e elftal. Samen met Fons van Wissen en zijn grote RKVVM-vrienden Juupke Ramaekers en Jo Mans. Voor meer dan 50 jaar zouden Jo, Juupke en Jean een van de grote RKVVM-iconen zijn welke heel vaak op het complex van RKVVM te vinden waren.

Jean maakte midden jaren 50 deel uit van een geweldige groep voetballers. Zijn 1e kampioenschap was voor Jean direct ook een van zijn grote hoogtepunten in zijn carrière. Op kermiszondag 26-6-1955 speelde RKVVM 1 op het veld van Eys een beslissingswedstrijd tegen Lemirsia. Hafl Margaten was uitgelopen naar Eys om deze wedstrijd bij te wonen. Het werd een memorabele wedstrijd welke met 5-3 werd gewonnen door RKVVM. Promotie naar de 4e klasse was een feit. Het bleef die kermiszondag nog lang onrustig in Margraten.

In het seizoen 58-59 werd RKVVM 1 opnieuw kampioen. In de voorlaatste wedstrijd werd onder leiding van trainer Spronck vertrok RKVVM 1 met de bus (buschauffeur Frans Köster) naar Bocholtz gereisd. RKVVM1 was in een nek aan nek race met Sportclub bezig wie kampioen zou worden. Burgemeester Vrouenraets hield nog vooraf een toespraak. Mede door 2 doelpunten van Winand Wessels was het kampioenschap bijna binnen. In de volgende uitwedstrijd tegen SCKR Ransdaal werd uiteindelijk het beslissende punt binnengehaald, waarna er een huldigingswedstrijd werd gespeeld tegen Julich uit Duitsland.

Maar Jean was in die tijd niet alleen bezig met voetballen op het 1e elftal. Onder het motto “wie de jeugd heeft, heeft de toekomst” begon hij in 1957 al met het geven van jeugdtrainingen op zaterdagmiddag om 16 uur. Vanuit dit initiatief werd in 1958 officieel de jeugdafdeling opgericht door Jef Steijns.

Begin jaren 60 breekt een mindere tijd aan voor RKVVM. De resultaten zijn minder en trainer Kostons stopt omdat RKVVM de trainer niet meer kan betalen. Jean offert zichzelf op om de training voor het 1e elftal gratis te verzorgen. De KNVB komt hierachter en stuurt de club een bericht dat Jean onmiddellijk moet stoppen met het verzorgen van de trainingen, omdat hij geen trainers-diploma heeft. 

Maar het rood-witte bloed blijft door Jean’s aderen stromen en hij blijft doorgaan met trainingen geven. Misschien op een iets minder opvallende wijze, maar toch…..Jean zet de lijnen uit. En dat gebeurd niet zonder resultaat. RKVVM begint weer op te krabbelen en in het seizoen 62-63 weet RKVVM1 het hele seizoen op eigen terrein ongeslagen te blijven. 

Eind jaren 60 gaat Jean minder zelf voetballen, maar gaat hij zich nog meer bezighouden met de jeugdafdeling. Vele kampioenschappen volgen. Jean is samen met Pie Dumont jarenlang trainer van de jeugd. Heel wat spelers binnen de jeugdafdeling hebben training gehad van Jean en altijd bracht hij hen bij om trots te zijn om in dat rood-witte tenue te spelen. Als je dat rood-wit RKVVM tenue aanhad moest je in de ogen van Jean altijd spelen voor de winst, niets minder telde. Zijn kinderen Roger en Gaston gingen natuurlijk ook bij RKVVM voetballen. Al snel bleek dat beide kinderen ook een aardig potje kunnen voetballen. Vader Jean was natuurlijk hun allergrootste supporter.

Tijdens het 50 jarig bestaansfeest van RKVVM In 1986 krijgt Jean een hoge onderscheiding van de KNVB voor al zijn werk dat hij belangeloos voor RKVVM en dan met name de jeugdafdeling heeft gedaan. Jean heeft op dat moment nog altijd zitting in het jeugdbestuur. 

In 1988 is Jean voorzitter van het feest comité rondom het 30 jarig bestaansfeest van de jeugdafdeling. Een geweldig programma in samenwerking met Fortuna Sittard is het gevolg, een onvergetelijke dag voor de jeugd.

Jean is na ruim 40 jaar lid nog altijd zeer bedreven met zijn RKVVM. De uit- en thuiswedstrijden worden steevast bezocht door Jean, waarbij Jean hartstochtelijk meeleeft met zijn rood-witten uit Margraten.

In 1996 wordt Jean tijdens het 60 jarig bestaansfeest door voorzitter Jan Schrijnemaekers uitgeroepen tot ere-lid van RKVVM. Een titel die Jean meer dan dik verdient. Tevens ontvangt Jean enkele jaren later ook de koninklijke onderscheiding voor al zijn werk dat hij voor RKVVM, de kerk en vooral ook de schutterij gedaan heeft. 

In een van de interviews welke we met Jean hebben rondom de uitgifte van het jubileumboek in 2011 zegt Jean het volgende: “De club heeft me veel gegeven, maar ik heb de club ook veel gegeven. Maar dit alles was niet mogelijk geweest zonder de steun van mijn vrouw”. Misschien zegt dit wel alles over de persoon Jean Stassen.

De laatste jaren maakt de leeftijd en de gezondheid van Jean het steeds moeilijker om zijn passie nog uit te voeren. Bij goed weer rijden zijn kinderen Jean nog rond in de rolstoel door zijn geliefd Margraten.

RKVVM verliest een trouw lid, welke altijd klaarstond voor RKVVM en Margraten. Jean, dank je wel voor alles. Het gaat je goed……..rust zacht!