Sporten – verkoudheid – griep

Sporten – verkoudheid – griep

Een goede conditie verkleint de kans op een verkoudheid of griepje. En sporten kan daaraan een prima bijdrage leveren. Maar in winter en herfst heb je toch zo een verkoudheid te pakken en een griepje onder de leden. De virussen die verkoudheid en griep verspreiden (in vochtdruppeltjes in de lucht en via de handen) zijn erg besmettelijk en hebben je dus zo te pakken. Een goede weerstand zorgt ervoor dat je wat beter gewapend bent tegen deze virussen.
Dus de sporters zitten wel goed? Hangt ervan af: zware training vergroot de kans op een verkoudheid juist. Extreme inspanning, zoals een marathon lopen, heel veel sporten, verlaagt de weerstand tijdelijk. Ook door afkoeling kan je weerstand afnemen, waardoor je vatbaarder bent voor virussen. Het is dus belangrijk goed te herstellen na een flinke training of wedstrijd; en zorg dat je lekker warm blijft.

Verkoudheid en griep zijn niet hetzelfde!
Verkoudheid (via een verkoudheidsvirus) houdt in dat de slijmvliezen van je neus, bijholten en keel ontsteken. Met als gevolg: keelpijn, verstopte neus, te veel snot, en niezen en hoesten. Je kunt er ook nog hoofdpijn, spierpijn en koorts tot 38 graden bij hebben – je voelt je dan niet erg fit meer. Kost je ongeveer een week. Griep komt van een gevaarlijker virus (een van de z.g. influenzavirussen) en levert ernstigere ziekteverschijnselen op. Meestal plotseling koorts, boven de 39 graden. Koude rillingen, keelpijn, hoofdpijn en spierpijn in het hele lichaam, je voelt je flink ziek. Koorts en pijn gaan over na drie, vier dagen, maar je kunt je nog een paar weken niet helemaal de oude voelen.

Wanneer wel/niet sporten?
Met een verkoudheid mag je wel sporten, soms gaat je neus daardoor open en voel je je weer wat beter. Maar doe de eerste dagen een beetje rustig aan; neem eventueel een pijnstiller tegen de hoofdpijn. Is er echter sprake van een voorhoofdsholteontsteking of bronchitis dan kun je beter niet sporten. Bij griep mag je niet sporten. Je lichaam heeft veel energie nodig om weer beter te worden, verspil geen krachten aan sporten. Flink bewegen bij griep vertraagt juist het herstel, en je sportprestaties zullen ook tegenvallen. Koorts zweet je niet uit door te bewegen, trainen met koorts is zelfs gevaarlijk. Het kan een infectie van de hartspier veroorzaken die kan leiden tot hartfalen en hartritmestoornissen. Houd het aantal dagen met koorts bij. Want het is aan te raden, als je weer beter bent, het dubbele aantal dagen waarop koorts had rust te houden. Na drie dagen koorts mag je dus nog zes dagen niet sporten.

Tip: snelle test
Heb je alleen klachten boven de nek, zoals een loopneus of verstopte neus, keelpijn, hoofdpijn en oorpijn? Sporten is dan geen probleem. Bij voorhoofdsholteontsteking of bronchitis echter niet sporten. Heb je ook symptomen onder de nek, bijvoorbeeld last van hoesten, kortademigheid, een piepende ademhaling, koorts en spierpijn, dan kun je beter voorlopig niet sporten. Een goede aanwijzing geeft je hartslag: Is je hartslag in rust verhoogd, dan is trainen af te raden.

Red. Sport&Gezondheid

(Bronnen: Plus-nieuwsbrief dec 2013, resp. Sportzorg, KNO, AMC, Nederlandse Huisartsengenootschap, WebMD)