Herfst en winter – tijd voor Griep – nuttige weetjes
Nee – als je eenmaal griep hebt gehad in een seizoen kun je het echt weer krijgen/ben je er niet immuun voor. Het griepvirus is er in verschillende types en varianten, die ook nog eens voortdurend veranderen; zo kun je dus even gemakkelijk opnieuw griep krijgen, zeker als je weerstand door de vorige griep (on)behoorlijk is afgenomen.
Nee – hoe zieker is niet hoe besmettelijker: voordat we ons griep-ziek voelen zijn we nóg besmettelijker. Hoe meer sociale contacten hoe hoger kans op infectie. Deze besmetting is niet te voorkomen, omdat we wel vier tot vijf dagen rondlopen zonder ziekteverschijnselen – en net dan zijn we het meest besmettelijk, sorry… Als er griep heerst: ofwel iedereen en alles mijden, of… zie verderop.
Ja – ‘s winters lopen we meer risico, maar dat komt toch niet door een lage weerstand. ‘Het griepvirus verspreidt zich vooral via kleine druppeltjes door de lucht (denk aan niezen, hoesten). Verspreiding van het influenzavirus gebeurt daardoor makkelijk in druk bezochte ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten, zoals op scholen, in het openbaar vervoer …’ en in sport/kleedlokalen. In het koude seizoen worden die ruimten veel minder geventileerd – dáárdoor komt griep dan vaker voor; bij droge lucht en bij lage temperaturen verspreidt het griepvirus zich ook nog eens gemakkelijker.
Ja, een beetje – het zou een beetje helpen als mensen-met-griep een mondkapje zouden dragen (maar dan vooral 4 of 5 dagen vóór ze echt ziek zijn…). Maar het virus verspreidt zich ook via een deurknop, toetsenbord van PC, een kraan. Van belang is dat i e d e r e e n , ziek of niet regelmatig de handen goed wast. En hoesten in de elleboog ipv in de handen; gebruik papieren zakdoekjes (die je dan wel hygienisch verwijdert natuurlijk).
Ja, helemaal waar – een goede weerstand maakt ons sneller beter. Er is nog geen effectief geneesmiddel tegen griep, we moeten dus gewoon uitzieken. Het lichaam heeft tijd nodig om antistoffen en afweercellen aan te maken, en daarbij is een goed werkende afweer, een goede conditie dus, essentieel.
Ja/nee – al helpt de griepprik niet voor 100%, we hebben wel vaak minder last van de griep die we oplopen. Meestal is de samenstelling van de spuit exact goed – de productie begint een half jaar van te voren, soms steekt toch nog tussentijds een andere variant van het griepvirus de kop op.
Nee – de griepprik is er niet alleen voor ouderen. Ook mensen die een verhoogd risico lopen op complicaties vanwege chronische ziekte zoals astma, diabetes, nierinsufficiëntie, hart- en vaatziekten of een verminderde weerstand kunnen er baat bij hebben. Ieder jaar krijgen overigens ruim 5 miljoen Nederlanders de griepprik aangeboden.
Nee/ja – je gaat niet zo maar dood als je griep hebt, maar het kan wel: in Nederland varieert het aantal griepdoden jaarlijks tussen enkele honderden tot tweeduizend; hun afweer is zwakker; ouderen hebben meer kans op complicaties – dan helpt een grieppil ook niet.
Ja – een warme groc kan wel lekker zijn, maar… helpt niet tegen de griep. Een warme groc (cognac of rum, heet water, citroen en honig voor de liefhebbers), alcohol dus, verlaagt wel de lichaamstemperatuur iets, daar voelen we ons doorgaans wel wat beter bij, dat is dan meegenomen. Maar veel thee of water drinken is toch een stuk beter, omdat je bij koorts veel vocht verliest. En paracetamol helpt tegen de koorts, hoestdrank onderdrukt de prikkelhoest en neusspray laat het gezwollen neusslijm slinken zodat je beter kunt ademhalen en slapen (tenslotte: goed rusten is dan ook belangrijk). Zie verder/ook in het Archief
Red Sport & Gezondheid
(Bron: o.a. PLUS-magazine, 20 sept 2014)