Steek in de zij

Steek in de zij

Voor veel sporters – zeker hardlopers – is het een bekend fenomeen: de steek in de zij. Het is een scherpe stekende pijn, net onder uw ribbenkast. De milt wordt vaak als boosdoener aangewezen, maar is dat eigenlijk wel zo? En als u last heeft van de zogenaamde steek, wat kunt u dan het beste doen?

Zijsteken komen bij ongeveer 15 procent van de sporters voor. U krijgt het vooral bij sporten met veel schokbewegingen zoals hardlopen. Hoe intensiever de sport, des te groter de kans.Beginnende sporters hoort u vaker over steek, maar ook ervaren lopers kunnen ermee te maken krijgen.
Met de milt heeft die steek niets te maken, maar wat wel de oorzaak is daar zijn wetenschappers het ook niet over eens.

Spanning op middenrif
Een veelgehoorde theorie is dat steken ontstaan door rek op de banden waar de ingewanden aanhangen. Vooral tijdens het hardlopen trekken de organen bij elke stap aan het middenrif. Zeker als u een volle maag heeft, is er veel druk op de banden en het middenrif.
Doordat het middenrif ook bezig is om de adem door de longen naar buiten te persen, kan spierspanning ontstaan. Die pijnlijke kramp van het middenrif ervaart u als steek.

Zuurstoftekort in middenrif
Een ander vermoeden is dat steken in de zij ontstaan door een zuurstoftekort in de ademhalingsspieren in het middenrif. Tijdens het sporten gaat er veel bloed naar uw spieren en dus in verhouding minder naar uw ademhalingsspieren. Dit resulteert in minder zuurstof en een stekend gevoel.
Als u hijgt en het middenrif niet volledig laat ontspannen en uitrekken, neemt de kans op kramp in het middenrif toe. Het is daarom belangrijk om de longen regelmatig krachtig leeg te persen, waardoor het middenrif weer op volledige lengte komt.

Verkeerd eten
Een slechte timing van voeding zou ook kunnen leiden tot zijsteken. Er zijn aanwijzingen dat het drinken van een suikerrijk drankje voor de inspanning de klachten verergert. Ook als u vlak voor de training (1 tot 2 uur) veel eet, loopt u verhoogd risico.
Een andere mogelijke verklaring voor de invloed van eten op zijsteken, is het ophopen van darmgas achter de ontlasting in de bochten van de dikke darm. Door een wind te laten kunt u de druk in de dikke darm weer verminderen.

Spieren en wervels
Een laatste theorie betreft stijve heup- en rompspieren en de stand van de wervelkolom. Lopers die vaak last hebben van zijsteken hebben ook vaker last van stijfheid en verminderde beweging in de heupspier die de bovenkant van het dijbeen met de onderkant van de wervelkolom verbindt (musculus psoas major). Vooral op hoge snelheid zet u deze spier aan het werk.
Ook een stijve rompspier (quadratus lumborum) kan tot steek leiden. Deze spier verbindt de onderste ribben met het heupbekken en is actief bij zijwaarts draaien, het uitademen van lucht en strekking van de wervelkolom.
Een holle rug zorgt er mogelijk ook voor dat u last krijgt van zijsteken. Het middenrif wordt door een holle rug in een onnatuurlijke houding getrokken, wat leidt tot extra belasting van de rompspieren. Daarnaast kunnen zenuwbanen die het middenrif aansturen knel komen te zitten door de holle rug.

Zo voorkomt u steek

  • Zorg voor een goede warming up.
  • Let op uw ademhaling: ga voor diepe ademteugen in plaats van oppervlakkig ademhalen.
  • Eet of drink niets vlak voor een training of wedstrijd en oefen met eten en drinken tijdens een training of wedstrijd.
  • Zorg voor een goedecore-stability: train uw buik-, rug-, heup- en rompspieren.

En wat als u toch last heeft?

  • Verlaag uw tempo tot de pijn minder wordt. Soms betekent dit dat u moet gaan wandelen.
  • Let op uw ademhaling: ga voor diepe ademteugen in plaats van oppervlakkig ademhalen. Een veelgehoord advies is uitademen wanneer u landt op de voet van de zijde die geen pijn doet en inademen als u andere voet de grond raakt. Ook iets voorover buigen bij de uitademing kan helpen.
  • Oefen druk uit op de pijnlijke plek. Als u tegelijkertijd uitademt, wordt de pijn vaak minder.
  • Rek uw middenrif en buikspieren en geef uw lichaam de ruimte. Hiervoor moet u wel even pauzeren.

(Bron(nen): Ororun; Runnersworld – Annemieke Hoogland 2016 PLUS online 1 mei 2016)