Zijn energiedrankjes gevaarlijk voor jongeren?
Ze hebben namen als Monster, Bullit of Rockstar en ze smaken naar kauwgombal. Niet geheel verbazingwekkend dat de gemiddelde 13-jarige er wel pap van lust. Energiedrankjes zijn even populair als controversieel. Er zijn ouders, artsen en anderen die voor een algeheel verbod zijn voor kinderen en jongeren onder de 16 jaar. Op basisscholen komen ze er niet in en ook veel middelbare scholen weren de drankjes.
‘Puur vergif’, noemt een moeder ze op haar voedingsblog. Zo ver wil hoogleraar voedingsinnovaties Fred Brouns van de Universiteit Maastricht niet gaan, maar een voorstander is hij niet. Allereerst wil hij het onderscheid tussen sportdrankjes en energiedrankjes duidelijk maken, want die worden nogal eens door elkaar gehaald. Sportdrankjes zijn de vaak roze, blauwe of oranje doorzichtige drankjes die in sportkantines worden leeggeklokt omdat ze het energiepeil na een potje voetbal weer zouden opkrikken. ‘Een fabel, voor de niet-topsporter’, zegt Brouns. ‘Het zijn drankjes met een enorme lading suiker, die niets anders doen dan overbodige calorieën leveren en kindergebitten beschadigen.’ Ter vergelijking: de gemiddelde frisdrank bevat per liter tussen de 110 en 115 gram suiker (zo’n 28 suikerklontjes), een ‘high energy’ sportdrank bevat tot 165 gram (ruim 40 klontjes).
Toen Brouns een moeder haar 3-jarige eens een tweede flesje AA-drink zag aanreiken, heeft hij die 14 klontjes maar eens voor haar uitgestald. ‘Mensen weten het niet, het wordt ook aangeprezen als gezond of in elk geval noodzakelijk na het leveren van een inspanning, maar dat is echt onzin.’
Dan de energiedrankjes in de categorie ‘geeft je vleugels’. Dat zijn cafeïnehoudende dranken. Drankjes dus met dat stofje dat het centrale zenuwstelsel een por geeft waardoor we kortstondig denken wakkerder en alerter te zijn dan we eigenlijk zijn. In zo’n blikje (van 250 ml) zit evenveel cafeïne als in een kopje koffie (van 150 ml), zo’n 80 milligram.
Cafeïne is geen vergif, zegt Brouns meteen, maar wel een pepmiddel. Voor kinderen onder de 13 kan het schadelijk zijn. Hun lichaam is nog zo klein dat het drinken van een half blikje de hartslag te veel omhoog brengt, kinderen kunnen gaan trillen of kunnen niet meer slapen. ‘Je geeft je kind van 8 toch ook geen kop espresso?’, zegt Brouns.
Maar het is ook niet ernstiger dan dat, relativeert de voedingswetenschapper. Het woord verslavend neemt hij niet in de mond, iets wat veel tegenstanders wel doen.
Andere ingrediënten in de drankjes zijn zaken als taurine (een aminozuur dat ook veel in vlees, vis en ons eigen lichaam voorkomt), guaraná (een Amazone-besje dat cafeïne bevat), ginseng (poeder gemaakt van de wortels van een Aziatische klimplant die allerlei geneeskrachtige waarden wordt toegedicht), glucuronolactone (een lichaamseigen stof die geproduceerd wordt in onze lever en in toegediende vorm om die reden een ontgiftende werking wordt toegeschreven). Maar de hoeveelheden zijn laag en alleen van guaraná is de oppeppende werking wetenschappelijk bewezen.
Voor één consumptievariant waarschuwt Brouns wel fanatiek: drink ze niet in combinatie met alcohol.
Vorig jaar verscheen een studie in American Society for Nutrition over de risico’s van de combinatie. Het mixen van energiedrank met alcohol is vooral onder jongere drinkers populair. Red Bull met wodka of een zogenoemde Jägerbomb (een glaasje Jägermeister geplaatst in een groot glas energiedrank). Er bestaat zelfs een scala aan voorgemixte drankjes in blik. Het onderzoek toont aan dat jongeren door de cafeïne geneigd zijn meer te drinken – simpelweg omdat ze het langer volhouden.
Cafeïne zorgt voor een oppeppend en ogenschijnlijk ontnuchterend effect daar waar alcohol een versuffend effect heeft. Waar alcohol het slaapverwekkende stofje adenosine in het zenuwstelsel stimuleert, blokkeert cafeïne dit mechanisme juist.
Om die reden brengen wetenschappers alcoholvergiftiging in verband met het gecombineerde gebruik met energiedrankjes. Wat de keuze van de Monsterfabrikant (Coca-Cola) voor de naam Rehab van een van zijn energiedrankjes extra saillant maakt.
Bron : Volkskrant (Ianthe Sahadat)