Zweetvoeten en voetschimmel

Zweetvoeten en voetschimmel

Zweetvoeten en voetschimmel
Een vervelend onderwerp? Voor wie er last van heeft…En in de (zomer)vakantie, in binnen- en/of buitenland, misschien wat actueler. Daarom wat informatie erover en enkele praktische tips.

Zweten is normaal, voeten scheiden het nodige vocht af per dag. Als de mate waarin je in het geheel zweet een probleem is, kun je daarvoor het beste naar je huisarts gaan. Je kunt dan met hem nagaan wat de mogelijke oorzaak is, en naar oplossingen zoeken. Verder geldt voor iedereen dat het zweet van z’n voeten een uitweg moet vinden om een onaangename geur en andere klachten te voorkomen. Dat betekent ademende schoenen (van leer, linnen of een kunststofsoort die ook zweet doorlaat) en sokken van materiaal dat vocht opneemt (zoals wol of een synthetische stof die dat ook doet, bijvoorbeeld microvezel). Was je voeten iedere dag, verwijder zeepresten grondig en droog ze goed af. Wissel bij voorkeur ook iedere dag van schoenen, zodat het gedragen paar kan drogen, en trek iedere dag schone sokken aan.

Je kunt verder vochtopnemende middelen gebruiken en thuis bijvoorbeeld open schoeisel (sandalen, slippers en dergelijke) dragen, zodat je voeten en dichte schoenen kunnen drogen. Let wel even op: als je talkpoeder of een ander poeder gebruikt, mag dit niet in een open wondje komen, omdat dit de genezing belemmert. Dergelijke wondjes kunnen vóórkomen bij voetschimmel. Voetschimmel is een veel voorkomende kwaal: de helft van de Nederlanders heeft er wel eens last van. Het is een huidinfectie met een schimmel of gist, die zich meestal uit als schilferende huid (op de zool of zijkant van de voet); of een jeukende, rode huid tussen de tenen (zwemmerseczeem). Ook ontstaan er dan vaak pijnlijke scheurtjes. Op den duur kunnen ook de nagels aangetast raken. Huidschimmels zijn besmettelijk. Voetschimmel ontstaat vaak in vochtige omgevingen (zwembaden, sportdouches, en dergelijke), waar de schimmel wordt overgedragen, omdat veel mensen daar op blote voeten lopen. Zeepresten, die de zuurgraad van de huid verhogen, kunnen de kans op voetschimmel vergroten, net als beschadigingen van de huid (open blaren b.v.).

Een paar tips om de schimmel te voorkomen:

  • zorg voor een goede hygiëne (van jezelf en van je omgeving), en droog je voeten goed af, vooral tussen de huidplooien en tussen de tenen;
  • was je voeten niet te vaak met zeep;
  • wil je toch zeep gebruiken, kies dan een pH-neutrale (lees de verpakking) zeep, omdat schimmels minder goed groeien in een zure omgeving
  • loop in openbare ruimtes (gym- en sportzalen, zwembaden en dergelijke) nooit op blote voeten; neem badslippers mee (deze gelegenheden zijn beruchte plaatsen om een voetschimmel op te lopen)
  • trek elke dag schone sokken aan.

Red Sport&Gezondheid

(Bron: Gezondheidsgids, Consumentenbond, dec. 2003)