Nieuw seizoen, nieuwe voetbalschoenen?

Nieuw seizoen, nieuwe voetbalschoenen?

In de vakantie denk je meestal liever niet aan het nieuwe schooljaar… behalve als het gaat om voetballen, en dan vooral om het nieuwe voetbalseizoen – dat begint bij ons – voor de junioren op . . . .; en voor de senioren op…
Het is nu ook de tijd voor het inspecteren van je voetbaluitrusting, vooral de voetbalschoenen krijgen alle aandacht. Misschien ben je aan nieuwe toe?

Om je keuze wat gemakkelijker te maken hebben we wat tips en wetenswaardigheden over voetbalschoenen bij elkaar gezet.
“Er zijn geen slechte schoenen meer, alleen nog ondeskundige verkopers”

Dat zegt het als deskundig bekend staand tijdschrift Runner’s World in z’n jaarlijkse grote schoenentest. 51 soorten schoenen werden getest in het Run Tex/Runner’s World Wear Test Center in Austin, Texas. Hieronder volgen enkele interessante resultaten van de test.

• Er zijn geen uniforme schoenen die over de gehele wereld bruikbaar zijn. Aziatische voeten bijvoorbeeld zijn breder in de voorvoet en in het hakgedeelte, de Amerikaanse voet is in een voorvoet breder dan de Europese en qua hakvolume vrijwel identiek. De schoenmerken gebruiken daarom dan ook verschillende leestvormen.
• Het meest populair blijkt het merk ASICS (afkorting van Anima Sana In Corpore Sano, een variatie op het bekende een gezonde geest in een gezond lichaam). Tijdens een recente wedstrijd liep 51 procent van de deelnemers (in en om Alphen aan den Rijn) op ASICS- schoenen. Daarna volgden Saucony (16%), Nike (12%), Adidas (8%). Een enkeling liep op een tennisschoen! (K-Swiss).
• Runner’s World onderscheidt vijf verschillende soorten voeten: de normale voet, de platvoet, de knikvoet, de knikplatvoet en de holvoet. Om met Manbijthond te spreken: bij welke soort horen úw voeten?
• Testresultaat? De redactie van Runner’s World geeft geen rangorde aan in de gevonden kwaliteiten van de 51 onderzochte soorten schoenen. Er zijn blijkbaar geen slechte schoenen meer! Er zijn alleen nog maar slechte verkopers, die verkopers namelijk die te weinig verstand hebben van de schoenen, van de voeten en van de dagelijkse praktijk van de loper en zijn voeten. Daarom: “Schoenen zijn pas slecht als het advies dat gegeven wordt niet het juiste is.”
• Zoek je dus nieuwe voetbalschoenen, dan is het zaak in de winkel een mondige klant te zijn.
(Bron: De Volkskrant, 23-03-2002)

Als mondige klant is het wel goed als je er ook wat meer van weet natuurlijk. Daarom nog wat meer informatie:
Waar moet je op letten als je voetbalschoenen koopt?

Voetbalschoenen moeten, en dat is het belangrijkste, goed om je voeten sluiten. Ze mogen niet te groot zijn (en dan hebben we het natuurlijk over schoenen voor de jeugdspelers-die-nog-groeien), maar zeer zeker ook niet te klein – moeilijk natuurlijk voor de junioren die nog volop in de groei zijn…

Het passen is zeer belangrijk. Pas de schoen zo zoals je je schoen ook in de wedstrijd hebben wilt. Dus: heb je in de wedstrijd 1 paar sokken aan, dan ook met 1 paar sokken aan passen.

Naarmate je ouder wordt is het verstandig om zelfs 2 tot 3 paar schoenen te hebben. Dit Klinkt natuurlijk heel veel (en voor senioren uiteraard wat makkelijker op te brengen…), maar ze kunnen wel nodig zijn. Zorg ook dat je er dan altijd minimaal twee paar bij je hebt.

Het gaat dan om de volgende schoenen:
1. voetbalschoenen met vaste noppen = voor hardere ondergrond
2. voetbalschoenen met schroefnoppen = voor nat en zeer zacht veld. Je hebt dan meer grip;
3. kunstgrasschoenen = voor als je in de winter op een bevroren- of in de zomer op een zeer hard veld moet voetballen en je met die andere schoenen niets kan doen.

Maak serieus werk van de nazorg – het is beter voor je voeten en voor je beurs. Zorg dat je schoenen altijd schoon zijn voor de volgende training dan wel wedstrijd. Zet of leg je schoenen (die van leer zijn) niet op de verwarming want dan drogen ze te snel en kunnen ze scheuren (en buiten de maand november, zodra sinterklaas er niet meer is, krijg je toch ook niets meer in je schoen).

Om je natte schoenen te drogen stop je er het beste kranten in, die nemen het vocht weg uit de schoenen.
Vervolgens je schoenen invetten en je kunt er weer tegen aan.

(Bron: onze eigen RKVVM-er)

Sportschoenen nog een keer onder de loep
Oorzaken van (chronische) sportblessures:
Onder meer door
• Verkeerde, slechte of versleten sportschoenen
• Geen (of verkeerde!) rek- en strekoefeningen (deze leveren 2 1⁄2 maal
zoveel blessures op)
Over rek- en strekoefeningen hebben we al eerder geschreven. Op onze permanente zoektocht naar relevante informatie voor onze rubriek S&G hebben we interessante bijdragen gevonden in Arts en beweging, over sportschoenen. Daar gaan we in onderstaande bijdrage wat verder op in.

De ideale sportschoen?
Eerst wat informatie vooraf – je kunt er je voordeel mee doen in de sportzaak, in gesprek met de verkoper…
Er worden doorgaans drie soorten sportschoenen onderscheiden, naar de mate waarin ze voorkómen dat de voet een naar binnen gerichte beweging maakt (antipronatie): neutrale , lichte antipronatie en zware pronatie.

Degene die jij advies vraagt zal iets willen weten over je voeten en je loopstijl. Fysiotherapeut Paul van Gils, lid van de commissie sportschoeisel van NOC*NSF (adviseert al veertien jaar Adidas) geeft enkele praktijkvoorbeelden: “Ik vraag een patiënt ook altijd zijn oude schoenen mee te nemen. Vaak hoor ik dan ‘daar kan het niet aan liggen, want ze kosten f. 295,90’. Kwalitatief vast een heel goede schoen, maar misschien wel totaal ongeschikt. Ik kreeg ooit een patiënt met achillespeesklachten. Hij liep drie marathons per jaar op schoenen die als beste waren getest door de Consumentenbond. Een ander voorbeeld: volleyballen op loopschoenen is vragen om moeilijkheden. Een loopschoen is ‘lineair’, heeft totaal geen stabiliteit in zijwaartse richting.” Volleybal en basketbal vragen speciale schoenen. Hoe dikker de zool van de schoen is, hoe minder sprongkracht die heeft. Het best spring je op blote voeten.
Daarom is, aldus Van Gils, stabiliteit van een schoen belangrijker dan demping. “Dat laatste heeft het lichaam aardig geregeld.”

Het ideale sportschoenadvies
Bij een ideaal sportschoenadvies wordt gelet op:
– de voetafdruk bij beweging en bij stilstand
– is er medisch iets aan de hand? is er sprake van platvoeten?
– hoe is het looppatroon?

Bij de oude schoenen wordt gekeken naar de slijtzool, de tussenzool en de hielkap, en hoe je erop staat en loopt.
Hoe vind je de juiste sportschoen?

– Laat je leiden door een deskundige verkoper in een gespecialiseerde winkel, niet door de snelle zaterdagmiddaghulp, de merknaam of de modekleur.
– Gouden regel: meer demping betekent minder stabiliteit.
– Het belangrijkste onderdeel is de hielkap, gemaakt van hard, vaak
thermoplastisch materiaal. De schoenen moeten het hielbeen omvatten zonder ruimte te laten. Als je op je tenen gaat staan, moeten de schoenen meekomen zonder dat veters zijn aangesnoerd.
– Stabiliteit is belangrijker dan demping, waarmee bovendien vaak alleen maar draagcomfort wordt bedoeld. Door te veel demping registreren de zenuwen het moment van neerkomen niet meer, en ben je steeds iets te laat met aanspannen.
– De tussenzool (zichtbaar aan de buitenkant) geeft ondersteuning bij te veel beweging van de voet naar binnen. De gebruikte kleur zegt doorgaans iets over de hardheid van het materiaal. Is dat harder dan de omgeving en loopt het door tot de afzet, dan is het een zwaardere antipronatieschoen (die voorkomt dus dat je voet naar binnen beweegt).
– Elke schoen moet een zekere beweeglijkheid hebben. De constructie moet beweging mogelijk maken tussen de voorvoet en de achtervoet en omgekeerd (afhankelijk van welk deel contact met de grond heeft).

(Bronnen: Inline Skater, nr. 2, 2000; Arts en beweging, december 2000)

Tenslotte – om helemaal bij de tijd te zijn en voor meer geïnteresseerden: de link naar de website voorkomblessures, waar informatie van verschillende instellingen en organisaties (waaronder de KNVB) zijn gebundeld:
http://www.voorkomblessures.nl