Sport en gezondheid
Wat een titel, nota bene bij een sportclub! Een grap of een hatelijkheidje…? Geen van beide… In deze wat rustige periode is er wat meer tijd om het leven eens van een andere kant te bekijken; anders gezegd: er zullen, zo veronderstellen we/weten we, wel vaker mensen de RKVVM-site bezoeken Die op zoek naar voor hen interessante, nuttige info, ook niet meer zo hevig actieve –senior-sporters.
Bewust of onbewust betekent voor velen toch sport – beweging – gezondheid – afvallen… huh…? Deze automatische schakeling werkte zo bij de beroemde Dafjes, maar toch niet zo in het menselijk lichaam. Van sporten word je zwaarder, omdat bijvoorbeeld je spieren steviger worden, je meer energie verbruikt en je dus meer gaat eten. (Zie in het Archief Val je af van sporten?)
Er is toch tegenwoordig warempel wel genoeg tekst+beeld+geluid in alle maten en uitvoeringen en voor elke beurs over A f v a l l e n , diëten en dergelijke voorhanden; daar hoeven we toch niks extra’s meer aan toe te voegen…? O nee?
Het kleine woordje <te> zouden we even willen toevoegen. Je weet <te> is nooit goed behalve bij tevreden en tegoed, al is te goed buurmans gek zeggen we dan.
We vonden pas een interessante bijdrage in de krant; no-nonsens en helder.
Doe er je voordeel mee. We maken er nu ook gebruik van.
Bij alles geldt tegenwoordig meer en meer dat het gaat Hacked om duurzaamheid; vooruitgang, verbetering, gezonder… , maar (te) vaak is het allemaal van korte duur, daar schieten we dus niks mee op.
Bij pogingen af te vallen, slank te blijven, al dan niet via diëten worden koolhydraten in de ban gedaan – weinig of niet ervan eten dus! Maar… koolhydraten, in voedingsmiddelen als aardappelen, in rijst, brood en pasta (van tarwe), behoren, net als overigens in zoetigheid als snoep en koek, juist tot de meest duurzame voedingsmiddelen. Daarbij komt – ook niet onbelangrijk – dat tarwe en aardappelen in grote hoeveelheden en heel efficiënt worden verbouwd, én je hoeft er niet heel veel van te eten om toch voldoende energie en voedingsstoffen binnen te krijgen. Van snacks en snoep, zo weten maar al te goed, eten we snel te veel en kunnen we ze uit gezondheids- en uit milieuoogpunt best missen; het zijn bewerkte voedingsmiddelen waarvan de productie meer energie kost dan basisvoedingsmiddelen als aardappelen en brood.
Om dan toch voldoende energie en voedingsstoffen binnen te krijgen, balls is de kans groot dat we meer eiwitten en vetten gaan eten: vlees, kaas en vis. Maar dit zijn nu juist de meest milieubelastende voedingsmiddelen die we kennen, onder andere doordat we koeien, kippen en varkens graan en soja voeren die we zelf ook kunnen eten.
‘De milieubelasting van kaas, ook een koolhydraatvrij voedingsmiddel, is nauwelijks kleiner dan van vlees: alleen eieren scoren iets beter. De wilde visstand gaat nog steeds achteruit en viskweek zorgt voor grote milieuproblemen. (Veel) meer vis eten is ook geen duurzame optie, zelfs niet als je alleen verantwoorde vis zou kopen.’ Het is niet goed of het deugt niet dus…
Groente en fruit – hoewel koolhydraatarm vullen niet erg, maar zijn wel gezond; ook duurzaam, behalve als we meer groenten en fruit buiten het seizoen gaan eten, zoals de exotische groenten asperges en avocado’s, frambozen, bessen en granaatappels vanuit de hele wereld. Ze worden ofwel van Verweggistan ingevlogen ofwel ze komen uit onze warme kas, niet erg milieubewust dus. (Dat het wel handig is voor de boeren in Verweggistan, dat ze met ons handel kunnen drijven, laten we nu even buiten beschouwing – het maakt ons leven maar ingewikkeld).
‘Koolhydraatarm is dus niet automatisch duurzaam: integendeel. We kunnen beter groeten en fruit uit het seizoen eten en in plaats van meer vis en vlees, tofu of peulvruchten. Helaas mogen die vaak niet omdat ze ook veel koolhydraten bevatten. Duurzamer zou zijn: minder vlees en verder (matig) eten volgens de Schijf van Vijf. Daar word je óók slanker van.’
Het kleine woordje <te> aan ons menu toevoegen zou dus een slimme zet zijn… Het is dus eigenlijk een kleine moeite: niet te veel, te zout, te vet, te zoet…, maar het is zo menselijk, hé? het kost vaak grote moeite die kleine moeite te doen…
En vooruit: ook bewegen, sporten voor jong en oud, bijvoorbeeld voetballen bij RKVVM.
Red. Sport&Gezondheid
(Bron: o.a. Loethe Olthuis, Volkskrant 10-01-2014)